Carani

– Localitatea Carani
Potrivit unor izvoare istorice, asezarea exista de la mijlocul secolului XIV, dar despre existenta localitatii se poate vorbi de la anul 1723, când contele Mercy a sosit în aceste locuri din provincia franceza Lorena. Primii colonisti care s-au stabilit în Carani au fost de origine italiana si au ajuns în aceste locuri în anul 1734, urmati în 1752 de colonistii francezi, iar în 1763 de germani, care au fost colonizati aici masiv. Un alt val de colonisti italieni s-a asezat în Carani între 1765 -1769, iar între anii 1770 – 1771 au sosit ultimele familii de colonisti francezi. Primele familii de români s-au stabilit pe teritoriul Caraniului în 1819. Între 1946 si 1948, au ajuns si refugiati din Basarabia.

Satul Carani se situeaza 18 km la nord de municipiul Timisoara, pe drumul judetean DJ692. 3 km la est trece drumul national DN69, de care Carani-ul este legat printr-un drum judetean. Totodata este accesibil si pe calea ferata, având statie proprie (Baile Calacea) la linia Timisoara – Arad. La nord se învecineaza cu localitatea Calacea (5 km), la est cu satul Cornesti, la sud cu centrul de comuna Sânandrei, la vest cu Hodoni. Este strabatuta de râul Caran.

– Istorie
Între Caraniul de azi si Hodoni, a existat odinioara satul Szent Tamas, amintit de evidentele papale de la 1332-1337
Caraniul a fost întemeiat în 1735 de colonisti italieni adusi aici de Imperiul Habsburgic în masivul efort de colonizare a Banatului cu populatii vest-europene. A fost unul dintre primele sate de colonisti, fondat si locuit initial exclusiv de italieni, fiind singurul astfel de asezamânt majoritar italian din întreg Banatul. Acestia erau crescatori de viermi de matase, scopul aducerii lor fiind evident acela de a implanta în Banat productia de viermi de matase.
Numele sub care a fost fondat a fost Mercydorf (în traducere satul lui Mercy), în cinstea generalului Mercy care era însarcinat cu conducerea Banatului. Mai târziu au început sa vina aici noi valuri de colonisti, de data aceasta francezi si germani din Alsacia-Lorena. Primii dintre ei au venit pe la 1752, apoi din nou la 1763, astfel ca pe la 1770, localitatea a devenit substantial „franceza”. Slujbele religioase erau tinute în trei limbi: italiana,
franceza si germana. Însa cu timpul s-a impus elementul german, predominant în restul Banatului. Spre sfârsitul secolului XVIII, Carani-ul se transformase deja într-un sat svabesc, italienii find asimilati.

Biserica Catolica (1734) / Monument / Wendelin Statuie / Statia CFR  /  Scoala Generala

. ce gasim in Carani?
– Camin cultural
– Teren de fotbal
– Biserica ortodoxa
– Biserici romano-catolica (1860)
– Biserici penticostala
– Biserica Crestin Baptista Carani (2000)
– Sala Regatului Carani (1995).- (martori lui Iehova)
– Ruga în localitatile: Carani (15 august – Sf. Maria Mare)
– Castelul Contelui Mercy (1733-1734)
– Scoala Generala (cl. 1 – 8)
– Gradinita cu program normal
– Gradinita cu program prelungit
– Casa „Sfânta Maria“, centru de zi pentru copii cu handicap
– Casa de copii „AJUTATI COPIII”
– Fund.. „Whitewell Metropolitan Tabernacle”

Reclame
3 comentarii

3 gânduri despre „Carani

  1. INTRADEVAR FRUMOS SAT DAR PACAT CA „UNI” TINERI IL DISTRUG, CUM AU DISTRUS; PARCUL ,BURLANELE CASELOR CAMINUL SI ALTELE.

    P.S. MAI DOCUMENTATIVA CA RUGA E LA Sf. MIHAIL SI GAVRIL (8 Noembrie)

  2. am lucrat in carani si pot sa spun ca oameni de acolo sunt respectosi , satul nu este foarte frumos asa cum ar trebui sa fie in apropierea timisoarei dar asta datorita autoritatilor ptr ca eu am lucrat LA SCOALA GENERALA o luna dar lucrarea totala a fost de UN AN SI JUMATA APROAPE DOI ptr ca cei lalti lucratori au lucrat de mantuiala si a fost nevoie sa repari aproape tot si cu bani luati degeaba se mai putea fage o scoala. Nicu din Gorj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s