Castel de Mercy – Carani, aproape de dispariţie

Contele Mercy isi construieste si Castelul Mercy, pe langa palatul din Timisoara, in satul Carani, jud Timis. Resedinta este construita intre anii 1733-1734, ceea ce inseamna ca este una din cele mai vechi constructii din Banat. Mesterii au fost de origine italiana, si au facut parte din colonistii care s-au asezat in Banat, mai precis in preajma castelului, in Carani.

SURSE:  http://www.turismland.ro http://monumenteuitate.blogspot.com http://ro.wikipedia.org

La ce sa ne asteptam de la viitor ?

Sunt profund impresionat de starea avansata de degradare a acestui castel (Castel de Mercy – Carani). Nimeni nu se mai ocupa de bunastarea monumentelor istorice din comuna noastra, acestea fiind total neglijate de autoritati. Institutia care ar trebui sa se ocupe de monitorizarea si protejarea monumentelor istorice trateaza cu dezinteres aceste probleme, considerand ca degradarea este normala. Dar ce pretenti sa avem de la aceste instituti daca autoritatile noastre locale in toti acesti ani nu au facut nimic pentru acest monument de care se leaga si trecutul acestei asezari. Nu cred ca in toti acesti ani nu s-au gasit posibilitati ca acest monument sa fie restaurant.
Cred ca tineri nu stiu prea multe despre acest monument, cu toate ca el se gaseste in comuna nostra, multi nici macar nu au avut posibilitatea de-al vizita, deoarece, il loc de al promova „alesi” nostri il ignora urmarindu-si interesele personale, mint si contrazic istoria.

Dorel Demea,  primarul din Sanandrei, afirma ca fostul castel ar fi fost cumparat de la CAP de un om de afaceri, inca de la inceputul anilor ’90, cu un milion de marci germane. „Nici macar nu e castel, e o doar o casa mai mare. Nu a fost niciodata al contelui Mercy, poate i-au dat aceasta denumire pentru ca satul se numea inainte Mercydorf. Dupa ce a fost cumparat, nu s-a mai facut nimic„, afirma Demea.

SURSA:  http://www.romanialibera.ro

Ar trebui sa ne ingrijoreze problema aceasta, altfel riscam sa pierdem cel mai de pret lucru pentru aceasta localitate si pentru aceasta comuna, deoarece nu este un alt monument cu o asemenea valoare istorica in comuna Sanandrei.

Vivsenco V. – Presedinte TC Sanandrei

Reclame

Un gând despre „Castel de Mercy – Carani, aproape de dispariţie

  1. der verfall dieses anwesens ist sehr schade.beobachte dies von zeit zu zeit aus der ferne.alles gute und weiterhin viel erfogt bei ihren bemühungen.
    josef koch von mercydorf-berg.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s